Tradicionalni kafanski sto sa ovalom roštiljskog mesa, salatom, hlebom i tanjirima

Najbolji restorani u Beogradu sa tradicionalnom balkanskom kuhinjom

Beograd je grad poznat po bogatoj kulturi, burnoj istoriji i živopisnom noćnom životu, ali i po hrani koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalna balkanska kuhinja zauzima posebno mesto u srcima Beograđana i turista, a restorani koji neguju duh domaće kuhinje danas su veoma popularne.

Ako želite da doživite autentične specijalitete ovo su najbolji restorani u Beogradu sa balkanskom kuhinjom prema našem iskustvu:

1. Etno restoran Miris Jablana – najbolje mesto za tradicionalni doživljaj

Na prvom mestu nalazi se Miris Jablana, etno restoran koji je postao sinonim za autentičnu balkansku hranu i atmosferu.

Smešten je mirnom delu Beograda, u Ustaničkoj ulici, na broju 205d.

Enterijer je uređen u etno stilu, sa detaljima od drveta, starim alatima i predmetima iz prošlih vremena.

Šta probati u restoranu Miris Jablana?

  • Domaća sočna komplet lepinja
  • Juneći obrazi na pire krompiru
  • Zanatska gurmanska pljeskavica

Osim bogatog menija i prijatnog ambijenta, Miris Jablana se ističe toplinom i jednostavnošću koje stvaraju osećaj opuštenosti. 

Naravno, teško je reći koji je restoran “najbolji”, jer ukusi i očekivanja umeju da budu različiti, ali nama se Miris Jablana posebno dopao zbog autentične hrane i pažnje posvećene detaljima. 

To je jedno od onih mesta na koja se lako poželi ponovo svratiti.

Rustični šank kafanskog restorana Miris Jablana u Beogradu sa flašama vina, frižiderima pića i dekoracijom od sečenih drvenih trupaca

2. Zlatni bokal – boemska tradicija Skadarlije

Ako želite da doživite autentični duh Skadarlije, restoran Zlatni bokal je pravi izbor. 

Ovo je jedan od najstarijih i najpoznatijih lokala u ovoj boemskoj četvrti, gde su se decenijama okupljali glumci, pesnici i slikari.

Skadarlija u Beogradu predstavlja najpoznatiju boemsku četvrt, smeštenu u srcu grada, u blizini Trga Republike. U XIX veku u ovoj kaldrmisanoj ulici živeli su i stvarali mnogi pesnici, glumci i slikari, a kafane koje su ovde nicale postale su mesta okupljanja kulturne elite. Atmosfera je i danas autentična, sa starim kafanama koje nude tradicionalnu srpsku hranu, tamburaše i zidove oslikane sećanjima na prošla vremena. Turisti u Skadarliji mogu da dožive duh starog Beograda i da osete boemski život koji je ostao simbol ovog dela grada.

Alt tekst za ovu sliku: **Elegantno osvetljena unutrašnjost restorana Zlatni Bokal u Beogradu sa drvenim nameštajem, zavesama u toplim tonovima i stolovima pripremljenim za večeru**
Izvor: zlatnibokal.com

Meni Zlatnog bokala obuhvata sarmice, punjene paprike, podvarak, svinjska rebra i razna jela sa roštilja. Posebno je popularan među turistima jer nudi upravo ono što očekuju od tradicionalnog beogradskog iskustva – autentične specijalitete u kombinaciji sa tamburašima i pesmom do kasnih sati.

Enterijer odiše toplinom, sa zidovima prekrivenim starim fotografijama i umetničkim delima, dok osoblje neguje domaćinski duh koji je postao prepoznatljiv znak Skadarlije. 

Ovo je kafana gde se vreme zaustavlja, a tradicija živi kroz svaki zalogaj i ton muzike.

3. Dva jelena – istorija od 1832. godine

Restoran Dva jelena u Skadarliji je jedno od najstarijih ugostiteljskih mesta u Beogradu – otvoren je još 1832. godine. 

Sa skoro dva veka postojanja, ova kafana je svedok mnogih istorijskih događaja i nezaobilazna stanica za sve koji žele da osete duh starog Beograda.

Ime restorana **Dva Jelena** nastalo je po zanimljivoj anegdoti iz XIX veka. Prema predanju, lovci su posle uspešnog lova ostavili dva jelena ispred tadašnje kafane u Skadarliji. Vlasniku se prizor učinio upečatljivim i odlučio je da lokal nazove upravo po tome događaju. Od tada, naziv “Kod Dva Jelena” ostao je trajno vezan za ovaj restoran i postao je simbol Skadarlije i boemskog Beograda.

Specijaliteti kuće uključuju jagnjetinu sa ražnja, pasulj sa kolenicom, ali i bogat izbor domaćih vina. Ono što posebno pleni jeste ambijent – zidovi ukrašeni starim fotografijama i detaljima iz prošlih vremena, masivni drveni stolovi i osmeh osoblja koje vas dočekuje kao da ste član porodice.

Toma Zdravković je ostavio neizbrisiv trag u boemskoj istoriji Beograda, a posebno u kafani **Dva Jelena** u Skadarliji. Njegov poslednji koncert održan je avgusta 1987. godine upravo u ovom restoranu. Veče je imalo intiman i emotivan karakter – Toma je pevao pred prijateljima, prolazio između stolova i svakom gostu poklanjao stih. Atmosfera je bila nabijena emocijama, sa osmesima, suzama i dugim zagrljajima, što je učinilo tu noć legendarnom. Nastup u “Dva Jelena” ostao je upamćen kao jedno od njegovih najdirljivijih izvođenja, koje je potvrdilo njegovu posebnu vezu sa Skadarlijom i boemskim Beogradom.

Muzika uživo na violini i harmonici upotpunjuje doživljaj, pa nije retkost da se gosti late pesme i da veče preraste u pravo slavlje. 

Dva jelena su kafana u kojoj tradicija nije samo očuvana – ona se i dalje živi.

4. Stara Hercegovina – ukusi juga Balkana

U Staroj Hercegovini dominiraju specijaliteti koji oslikavaju duh ovog kraja. 

Ovaj restoran je posebno cenjen zbog kvaliteta mesa, jagnjetine, teletine i svinjetine koje se priprema na tradicionalan način, uz nezaobilazne priloge poput domaćih pita, ajvara i kajmaka.

Alt tag za ovu sliku: **Unutrašnjost restorana Stara Hercegovina u Beogradu sa klasičnim drvenim nameštajem, crvenim tepihom i zidovima ukrašenim slikama i portretima**
Izvor: www.stara-hercegovina.rs

Posebno mesto zauzimaju dimljeni pršut i sirevi, koji se donose direktno iz Hercegovine. Mnogi gosti dolaze upravo zbog autentičnog ukusa koji se teško pronalazi drugde.

Restoran **Stara Hercegovina** jedan je od simbola dorćolske ugostiteljske scene i pravo utočište za ljubitelje autentične srpske kuhinje. Smešten u zgradi iz XIX veka, restoran je od 1991. godine poznat pod sadašnjim imenom, kada je uz prisustvo Momа Kapora svečano otvoren u novom ruhu. Enterijer odiše toplinom i tradicijom, sa zidovima ukrašenim portretima značajnih hercegovačkih ličnosti, što dodatno naglašava kulturni duh mesta. Poseban pečat daju jela pripremljena na tradicionalan način – od jagnjetine i teletine ispod sača, preko domaćih pita i raštana, do specijaliteta poput Karađorđeve šnicle i svadbarskog kupusa. Uz to, gosti mogu da uživaju u hercegovačkim vinima i bogatom izboru piva, što restoran svrstava u red najcenjenijih pivnica-restorana u Beogradu. Izdašne porcije, domaća atmosfera i spoj gastronomije i kulture učinili su Staru Hercegovinu mestom na koje se rado vraćaju i Beograđani i turisti.

Ambijent je kombinacija rustičnog i elegantnog – drveni stolovi i dekoracije stvaraju osećaj topline, dok profesionalna usluga doprinosi tome da se svaki gost oseća posebno. 

Ako želite da otkrijete ukuse juga Balkana u samom centru Beograda, Stara Hercegovina je pravi izbor.

5. Kafana Korčagin – retro šarm i domaći specijaliteti

Inspirisana kultnim likom iz jugoslovenskog filma, ova kafana odiše retro šarmom i podseća na neka prošla vremena. 

Zidovi su ukrašeni starim posterima, fotografijama i detaljima koji bude uspomene, pa boravak u njoj nije samo gastronomski, već i emotivni doživljaj.

Alt tag za ovu sliku: **Unutrašnjost restorana Pavle Korčagin u Beogradu sa retro nameštajem, kariranim stolnjacima, zastavama na plafonu i zidovima prekrivenim starim fotografijama i memorabilijama**
Izvor: kafanapavlekorcagin.rs

Na meniju dominiraju jela poput pasulja sa rebrima, domaćih kobasica, pečene prasetine i raznih salata. Porcije su obilne, a ukusi autentični, što Korčagin čini omiljenim među gostima svih generacija.

Ova kafana je posebno popularna među mlađom publikom koja traži autentično mesto sa veselim duhom, gde pesma i smeh traju do kasno u noć. 

Ako želite da doživite pravi duh kafane uz ukusnu domaću hranu, Korčagin je izbor koji ne greši.

6. Tri šešira – simbol boemske Skadarlije

Još od 1864. godine, restoran Tri šešira okuplja ljubitelje dobre hrane, pića i muzike. 

Ovaj lokal je simbol Skadarlije i mesto gde su svojevremeno dolazili umetnici, političari i poznate ličnosti iz celog sveta.

Kafana Tri šešira dobila je ime po neobičnom detalju iz prošlosti. Na mestu gde se danas nalazi, u XIX veku radila je zanatska radionica koja je iznad ulaza imala znak sa tri limena šešira. Taj simbol ostao je upamćen i kada je lokal pretvoren u kafanu 1864. godine, pa je upravo po njemu dobila svoje ime. Tako je jedan jednostavan zanatski znak prerastao u naziv kafane koja je postala simbol Skadarlije i boemskog života Beograda.

Meni je bogat – od gulaša i jagnjetine ispod sača do telećeg ribića i domaćih pita. Svako jelo priprema se pažljivo, po starim receptima, što doprinosi autentičnom ukusu koji se ne menja već decenijama.

Ono što Tri šešira čini posebnim jeste atmosfera – tamburaši, starogradska muzika i ambijent koji odiše boemštinom. Ovo je jedno od onih mesta gde svaka večera može da preraste u slavlje i nezaboravno iskustvo.

 

7. Restoran Mali Nevaljali Vuk – priroda i domaća kuhinja

Na obodu Beograda, okružen zelenilom i mirisom šume, nalazi se restoran Mali Vuk. 

Za razliku od boemskih kafana u centru grada, ovo mesto pruža mirniji i intimniji ugođaj, idealan za porodične ručkove i beg od gradske gužve.

Restoran Mali Nevaljali Vuk, dobio je ime po simbolici koja spaja urbano i bajkovito. Naziv potiče iz ideje o “nevaljalom vuku” kao simpatičnom, nestašnom liku koji unosi šarm i razigranost u svakodnevicu. Kada je otvoren na mestu nekadašnjeg lokala *Cveće Zla*, novi vlasnici odlučili su da ime bude prepoznatljivo, duhovito i dovoljno intrigantno da privuče pažnju. Tako je nastao “Mali Nevaljali Vuk”, restoran čije ime danas savršeno oslikava njegovu modernu atmosferu i neobičan koncept.

Hrana je jednostavna, ali puna ukusa, baš onako kako to nalaže tradicija. Tokom toplih meseci, uživanje u bašti restorana, uz mirise prirode i cvrkut ptica, čini poseban doživljaj.

Mali Vuk je mesto gde se gosti vraćaju zbog osećaja domaće atmosfere, srdačnosti osoblja i iskrene, jednostavne kuhinje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Restoran Mali Nevaljali Vuk (@malinevaljalivuk)

 

8. Restoran Mala Slavija – domaći specijaliteti po pristupačnim cenama

Za kraj, Mala Slavija je restoran koji je poznat po jednostavnoj, ali obilnoj i ukusnoj domaćoj kuhinji. 

Mnogi Beograđani ga biraju kada žele da pojedu dobar obrok po povoljnim cenama, a gosti se uvek vraćaju zbog osećaja topline i domaće atmosfere.

Na meniju dominiraju sarme, musaka, punjene tikvice i pečenja, a nezaobilazne su i domaće supe i čorbe. 

Ambijent je jednostavan, bez mnogo dekoracije, ali upravo ta skromnost daje posebnu draž – kao da ste na ručku kod bake.

Mala Slavija je odličan izbor za sve koji žele da uživaju u pravim domaćim specijalitetima bez suvišnih formalnosti.

Ako želite da u restoranu uživate u tradicionalnim ukusima, a zatim kod kuće probate da ih pripremite sami, pogledajte recept za čuveni perkelt sa krompirom na ovom linku: 

Tradicionalni recept za čuveni perkelt sa krompirom

Tako dobijate priliku da spojite iskustvo beogradskih kafana sa autentičnim domaćim kuvanjem.

Beograd je grad gde se najbolje čuva tradicija balkanske kuhinje. Od boemske Skadarlije do intimnih restorana na obodu grada, ponuda je raznovrsna i bogata.

Međutim, ako bismo izdvojili samo jedno mesto koje na najbolji način spaja autentičan ukus, domaću atmosferu i muziku uživo, to je etno restoran Miris Jablana.

Za sve one koji žele da dožive pravi miris i ukus Balkana u srcu Beograda – ovo je restoran broj jedan.

Radiša

Radiša

Radiša živi kraj obale Dunava, prati ritam grada i beleži svakodnevne zgode. Njegove reči spajaju iskustva i savete za lakši život.

Još od autora

Recept za proteinsku kašu

Proteinska ovsena kaša sa bananom i kikiriki puterom – brz i zdrav doručak

Utipci bez kvasca recept

Mekani uštipci bez kvasca – gotovi za 15 minuta