mafini sa borovnicama izrada

Savršeni mafini sa borovnicama – mekani, sočni i gotovi za 30 minuta

Mafini su već dugo jedna od najpopularnijih poslastica.

U velikoj meri zamenili su tradicionalne kolače i torte, pa ih sve češće viđamo na proslavama u mnogim slatkim kombinacijama.

Popularnost su zaslužili zbog brze pripreme i kratkog vremena pečenja.

Dobra stvar je što u mafin zaista možete staviti koji god sastojak poželite, maštati, biti kreativni i smišljati nove varijacije.

Malo šta može da obraduje i razneži ukućane ili goste kao miris toplih mafina koji se šire kuhinjom.

Za njih nije potrebna nikakva posebna veština. Samo ljubav, malo vremena i možda mikser, i to ako ne volite da ručno mešate testo.

Mi vam danas predstavljamo neodoljive mafine sa borovnicama.

Zapišite recept, jer ovi mafini su nova omiljena užina vašeg deteta.

Mafini sa borovnicama

  • Vreme pripreme: 10 minuta
  • Vreme pečenja: 20 minuta
  • Ukupno vreme: 30 minuta
  • Broj porcija: 12 mafina
  • Kalorije po porciji: ~190 kcal

Biće vam potrebno:

  • Dve činije, veća i manja
  • Ručna mutilica ili mikser
  • Kalup za 12 mafina
  • Veća kašika
  • Papirne korpice (opciono)

Sastojci: 

Mokri sastojci Količina
Jaja 2 kom
Mleko  120 ml
Ulje (suncokretovo ili kokosovo) 120 ml
Ekstrakt vanile 1 kašičica
Borovnice (sveže ili zamrznute) 200 g
Suvi sastojci Količina
Brašno (tip 400, meko) 250 g
Šećer 150 g
Prašak za pecivo 2 kašičice
Soda bikarbona 1/2 kašičice
So Prstohvat

Uputstvo za pripremu: 

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni (gornje i donje grejanje). Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama ili blago nauljite svaki kalup.
  2. U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  3. U manjoj činiji umutite jaja, zatim dodajte mleko, ulje i vanilu. Sve dobro sjedinite.
  4. Sipajte mokre sastojke u suve i mešajte samo dok se ne povežu – smesa treba da ostane pomalo grudvasta.
  5. Na kraju lagano dodajte borovnice i promešajte špatulom (da se ne zgnječe). Ako su borovnice smrznute, nemojte ih odmrzavati.
  6. Rasporedite smesu u 12 korpica – punite do 3/4 visine.
  7. Pecite 20-ak minuta, i proveravajte povremeno čačkalicom. Kada čačkalica izađe suva, mafini su gotovi.
  8. Ostavite da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.

Dodatni saveti za savršene mafine:

  • Nemojte preterati sa mešanjem testa, to je najčešća greška jer mafini postanu žilavi. Mešajte samo dok se ne sjedine suvi i mokri sastojci.
  • Ako koristite zamrznute borovnice, uvaljajte ih u kašiku brašna pre dodavanja u testo, tako neće potpnuti na dno.
  • Za hrskaviji vrh, pospite malo krupnog šećera pre pečenja.
  • Mafine možete čuvati u kutiji do 3 dana ili zamrznuti.

Bonus: Zdravija verzija mafina sa borovnicama – pogodna za osobe sa dijabetesom

mafini sa borovnicama
Tope se u ustima, sočni su, a borovnice im daju svežinu i savršeno slatko-kiselkastu notu.

Ako živite sa dijabetesom, ili jednostavno volite zdraviju varijantu slatkiša, bez belog brašna i šećera, evo verzije mafina i za vas:

Izmene u sastojcima: 

  • Umesto belog brašna pomešajte 100 grama ovsenog i 150 grama integralnog speltinog.
  • Umesto šećera koristite eritritol ili steviju po ukusu.
  •  Koristite maslinovo ulje (60 mililitara) i dodajte još toliko nezaslađenog jogurta.
  • Zamena za mleko neka bude biljni napitak bez dodatog šećera (najbolje bademovo mleko).
  • Dodajte i kašičicu cimeta za posebnu aromu i kao pomoć u stabilizaciji šećera u krvi.

Kalorijska vrednost po mafinu u zdravoj varijanti je približno 140 kalorija, uz nizak glikemijski indeks.

Postupak pripreme je potpuno isti i važe isti saveti kao i za obične mafine. U zdravijoj verziji ne zaboravite kašičicu cimeta.

Zbog odsustva običnog šećera i njegove zamene prirodnim zaslađivačima, kao i zbog drugačije vrste brašna, tekstura ovih mafina će biti malo gušća i manje slatka, ali savršena za one koji žele zdraviju poslasticu.

Pročitajte i Zdravi kolač sa kikiriki puterom; Saveti za pripremu bez dodatog šećera

Mafini sa borovnicama – nežnost u svakom zalogaju

mafini
Ovi mafini su pravi mali spas kada vam treba nešto brzo, ukusno i sočno.

Svaki zalogaj inspiriše na nežnost, popravlja raspoloženje i greje srce.

Tek izvađeni iz rerne, mafini sa borovnicama ispuniće celu kuću mirisom i izmamiti osmehe.

Svi će biti nestrpljivi da ih probaju, pa ćete morati da se potrudite da ih držite van domašaja pre nego što se malo ohlade i ,,smire”.

Savršeni su uz kafu, sa nekim slatkim prelivom ili šlagom, a ako vam dolazi neko ko pazi na ishranu, nećete morati da spremate ništa posebno, već samo da malo izmenite recept.

Naravno, ovi mafini podložni su raznim izmenama. Možete staviti med, orašaste plodove, mrvice čokolade ili borovnice zameniti drugim voćem. Pustite mašti na volju i igrajte se bez bojazni – mafini će svakako biti savršeni.

Kada probate ovaj recept, podelite svoje utiske sa nama i javite kako su vam ispali.

Još od autora

brzi rucak za porodicu

Brza i ukusna jela sa mlevenim mesom – idealna za svaki dan

Restovan krompir

Brzi restovani krompir – idealan prilog za svaki obrok