Grilovana paprika punjena sirom

Najbolji recept za grilovanu papriku sa sirom i začinskim biljem

Jedna od najvećih tajni dobre grilovane paprike punjene sirom i začinskim biljem leži u jednostavnosti sastojaka i načinu pripreme.

Kada se paprika na roštilju ili gril tiganju dobro zapeče, njena kožica lagano omekša i karamelizuje se, oslobađajući prirodnu slast i intenzivan miris. Ta slatkoća paprike savršeno se kombinuje sa punjenjem od sira i svežih začinskih biljaka.

Ovo jelo je odličan izbor kada želite nešto lagano, ali istovremeno bogato ukusima. Može poslužiti kao predjelo, prilog mesu, pa čak i kao samostalno glavno jelo uz parče domaćeg hleba ili svežu salatu.

Na ovaj način, paprike možete spremati i u rerni, a rezultat je podjednako primamljiv. Takođe, slobodno možete papriku da zamenite za tikvicu punjenu sirom.

Grilovana paprika punjena sirom

Grilovane crvene paprike punjene sirom i začinskim biljem

Ovaj recept za grilovane crvene paprike punjene sirom i začinskim biljem predstavlja idealan balans između jednostavnosti pripreme i bogatstva ukusa.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 25 minutes
Porcije: 5 komada
Obrok: Glavni obrok
Kuhinja: Balkan, Domaća
Kalorije: 320

Sastojci
  

  • 5 crvenih šiljatih paprika (oko 700 g)
  • 500 g sitnog (mladog) sira
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • 1 komad jaje (L)
  • 2 komada mladog luka, sitno seckana
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • 1 čen belog luka, sitno seckan ili pasirano
  • 2 kašike maslinovog ulja (1 za fil, 1 za premazivanje)
  • 1 kašika soli (po ukusu, zavisi od sira)
  • ½ kašike sveže mlevenog bibera

Posuđe

  • Gril tiganj ili roštilj (alternativa: rerna s rešetkom na visokom nivou)
  • Pleh ili tacna za gril (može i aluminijumska folija)
  • Posuda za mešanje
  • Viljuška ili žica za mućenje
  • Silikonska četkica za premazivanje uljem
  • Nož i daska
  • Kašika za punjenje

Method
 

  1. Priprema paprika: Operite i osušite paprike. Po dužini zarežite jednu stranu, zatim pažljivo izvadite semenke kašikom.
    Pet velikih crvenih paprika
  2. Predpečenje: Stavite paprike na zagrejani gril tiganj ili roštilj, kožom nadole. Pecite 6–8 minuta dok se ne pojave tamne pege i paprika ne omekša. Okrenite i pecite još 2–3 minuta. Ostavite da se prohlade.
    Pečenje crvene paprike u toku
  3. Pravljenje fila: U velikoj posudi sjedinite sitni sir, rendani kačkavalj, jaje, beli luk, mladi luk i seckani peršun. Dodajte 1 kašiku maslinovog ulja, so i biber. Viljuškom ili žicom lagano promešajte dok se sastojci ne ujednače.
    Činija puna sira i bilja
  4. Punjenje paprika: Kašikom pažljivo punite paprike filom do ¾ zapremine. Blago pritisnite da se fil poravna.
    Crvena paprika rasečena na pola, punjena sirom
  5. Završno pečenje: Paprike vratite na gril ili stavite u pleh obložen aluminijumskom folijom. Premažite ih preostalim uljem i pecite 8–10 minuta dok se fil ne rastopi i ne dobije zlatnu boju.
  6. Serviranje: Ostavite paprike da odmore 5 minuta. Poslužite ih uz krišku limuna, svežu salatu ili prepečen hleb.
    Grilovana crvena paprika sa sirom, poslužena na tanjiru

Video

Beleške

Saveti za pripremu

  • Probajte fil pre punjenja – zavisno od sira, možda neće biti potrebno dodatno soliti.
  • Nemojte preskakati predpečenje paprika – donosi neodoljivu aromu i olakšava punjenje.
  • Za puniji ukus, u fil možete dodati malo majčine dušice ili bosiljka.
  • Za vegansku verziju, koristite biljne alternative sira i izostavite jaje.
  • Pečete u rerni? Koristite temperaturu 220°C, gornji grejač uključite poslednja 2–3 minuta.
  • Dodaci pri serviranju: gusti grčki jogurt, kap maslinovog ulja s limunom ili umak od pečenog paradajza.

Grilovana paprika sa sirom i začinskim biljem – jednostavno jelo koje se pamti

Grilovane paprike punjene sirom i začinskim biljem su pravi primer spoja tradicije i modernih ukusa.

Osim što slast paprike, kremoznost sira i raznovrsnost začina daju neodoljivu kombinaciju koja se ne propušta, važno je da znate da ovo jelo spada u veoma zdrav obrok.

Paprike sadrže visok nivo vitamina C i antioksidanata i zadržavaju ga čak i nakon pečenja, dok sveže začinsko bilje doprinosi aromi i obogaćuje jelo korisnim jedinjenjima kao što su flavonoidi i hlorofil, koji mogu imati blago protivupalno dejstvo.

Sir, s druge strane, donosi proteine i kalcijum. Ako koristite mladi sir, dobićete laganije punjenje sa više belančevina i manje masnoće u poređenju sa tvrđim sirevima.

Oni koji žele još blažu i kremastiju varijantu, kačkavalj bez problema mogu zameniti mocarelom, koja se lepo topi, daje sočnost, ali istovremeno smanjuje masnoću jela.

Tako da je ovo jelo nutritivno uravnotežen izbor koji možete prilagoditi sopstvenim potrebama, željama i ciljevima u ishrani.

Zato, sledeći put kada budete birali šta da pripremite za laganu večeru ili opušteno druženje, setite se ovog recepta.

Probajte, eksperimentišite sa različitim vrstama sira i bilja i kreirajte svoju verziju grilovane paprike koja će postati omiljena slana poslastica u vašoj kuhinji. Takođe, eksperimentišite sa raznim grilovanim povrćem.

Radiša

Radiša

Radiša živi kraj obale Dunava, prati ritam grada i beleži svakodnevne zgode. Njegove reči spajaju iskustva i savete za lakši život.

Još od autora

Tikvice iz rerne punjene sirom

Tikvice punjene sirom – brzo i jednostavno jelo iz rerne