brzi rucak za porodicu

Brza i ukusna jela sa mlevenim mesom – idealna za svaki dan

Koliko puta ste se našli u situaciji da vam je potreban obrok za celu porodicu, a nemate mnogo vremena da ga pripremite? Uz to, niste baš sigurni ni šta biste spremili, jer, kao i uvek u takvim situacijama, ponestalo vam je ideja?

Mnoge domaćice, kada se nađu u ovakvom problemu, pre svega posežu za testeninom i pirinčem, ili pak, obrok salatama. Ali, ako vam ipak treba nešto bogatije proteinima, zasitnije ili nešto što će potrajati dva ili više dana, mleveno meso je uvek dobro rešenje.

Mleveno meso se brzo i lako priprema, oblikuje, ali i kombinuje sa raznim drugim namirnicama i povrćem. Čak se može pripremiti i direktno iz zamrzivača, samo je u tom slučaju potrebno produžiti vreme kuvanja.

U ovom tekstu donosimo pet brzih i ukusnih jela sa mlevenim mesom, kojima će se cela porodica obradovati.

1. Đuveč sa mlevenim mesom – sve u jednom plehu

Za ovo jelo potrebno vam je svega sat vremena, a veoma je popularno i voljeno u srpskim domaćinstvima. Kompletan je obrok jer sadrži meso, povrće i pirinač. Uz neku svežu salatu, da malo izbalansira ručak i osveži – pun pogodak.

Sastojci:

  • Mešano mleveno meso (500grama)
  • Crni luk (dve srednje glavice)
  • Beli luk (2-3 čena)
  • Šargarepa, paprika, paradajz (količina po ukusu)
  • Pirinač (200g)
  • Začin C, biber, so, peršun

Priprema: 

  • Propržiti luk i šargarepu dok ne omekšaju.
  • Dodati meso i pržiti dok ne uhvati boju.
  • Dodati papriku i paradajz, pa dinstati dok sve ne postane kompaktno.
  • Na kraju dodati pirinač i odgovarajuću količinu vode ili bujona – pilećeg ili od povrća.
  • Sve izliti u pleh, prekriti folijom i peći na 180 stepeni, oko 45 minuta
  • 10-15 minuta pred kraj skinuti foliju da se jelo zapeče.

Đuveč je idealan porodični ručak, koji se lako i brzo može podgrejati i sutradan i uz to zadržati svoje ukuse i svežinu.

2. Pljeskavice punjene kačkavaljem – kao brza hrana, samo domaće

punjena pljeskavica
Ove pljeskavice su idealne ako želite da oduševite ukućane ili goste.

Kao da ste ih odveli negde na roštilj, samo kvalitetnije, jer imate kontrolu nad mesom koje koristite, koliko ga termički obrađujete i šta i koliko od začina stavljate. Brzo, lako i preukusno.

Sastojci:

  • Mleveno meso (600 grama, najbolje junetina, ali može i mešano)
  • Jedna veća glavica crnog luka
  • So, biber, suvi začin
  • Kačkavalj (oko 150grama).

Priprema: 

  • Sjediniti meso, luk i začine, pa ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • U šaku smese staviti kockicu kačkavalja i oblikovati pljeskavicu.
  • Pržiti u tiganju ili na roštilju oko 5 minuta sa svake strane.

Ove pljeskavice su krajnje jednostavne i mogu se kombinovati sa različitim prilozima, staviti u somun ili jesti samo uz svežu salatu. Uvrstite ovaj obrok u svoj kućni kuvar, jer će ukućani tražiti da ga ponavljate iznova i iznova.

3. Brze ćufte u paradajz sosu – domaći klasik za manje od sata

Svi vole ćufte – ukusne, zahvalne za kombinovanje sa različitim sosevima, ne peku se u rerni i nema mnogo sudova na kraju.

Sastojci za ćufte: 

  • 500 grama mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg)
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica suvog začina (vegeta ili začin C)
  • So i biber po ukusu
  • Malo svežeg peršuna (po želji)

Dodatni savet: Ako želite mekše ćufte, možete dodati kašiku do dve mleka u smesu.

Sastojci za sos:

  • 300 mililitara paradajz soka ili pasirani paradajz
  • 1 kašika brašna
  • Oko 200 mililitara vode
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/2 kašičice slatke aleve paprike
  • So i biber po ukusu
  • Lovorov list (1 komad, opciono)

Priprema:

1. Umesiti ćufte: U većoj činiji sjediniti mleveno meso, jaje, prezle, sitno seckan crni i beli luk, začine i peršun. Sve dobro umesiti rukom, da postane kompaktna smesa. Oblikovati ćuftice veličine oraha. Ova količina sastojaka dovoljna je za 15-16 ćuftica.

2. Blago propržiti ćufte: U šerpi zagrejati malo ulja i lagano propržiti ćufte sa svih strana, dok ne dobiju boju. Prilikom pečenja okretati ih pažljivo, da se ne raspadnu.

3. Pripremiti sos: U posebnoj činiji pomešati brašno, paradajz sok, vodu, alevu papriku, šećer, so i biber. Mešati dok se ne razbiju grudvice.

4. Dodati sos u šerpu: Kad ćufte dobiju boju, preliti ih paradajz sosom. Dodati i lovorov list. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri 20 minuta, povremeno protresti šerpu da se sos ne zalepi i ne zagori.

5. Proveriti gustinu: Ako je sos previše gust, dodati malo vode. Ako je redak, poslednjih 5 minuta kuvati bez poklopca, da voda ispari. Ovaj klasični obrok nikad ne može da omane. Ćufte možete poslužiti uz pire krompir, ili barenu testeninu. Dodajte mu neku svežu salatu po ukusu, za potpuniji doživljaj.

Srpski tacosi u lepinji – meksička hrana sa srpskom dušom

Neodoljiv i brz, ovaj obrok inspirisan je meksičkom kuhinjom. Međutim, sadrži jednu malu promenu koja ga čini toliko domaćom da ćete poželeti da ga spremate bar jednom nedeljno. Tajna je u somunu ili lepinji umesto tortilje, a u njoj, mleveno meso, začini i namazi po ukusu.

Sastojci:

  • 500 grama mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica dimljene paprike ili obične slatke paprike
  • 1/2 kašičice ljute paprike (opciono)
  • 1/2 kašičice origana
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja za prženje

Za punjenje:

  • Lepinja ili somun
  • 1–2 sveža paradajza
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 100 grama kiselih krastavčića
  • 100 grama pavlake, grčkog jogurta ili kiselog mleka
  • Sveža salata po želji (zelena, kupus, krastavac)
  • Ljuti sos, ajvar ili senf (po ukusu)

Priprema mesa: 

  • Na malo ulja propržiti sitno seckan crni i beli luk dok ne omekšaju.
  • Dodati mleveno meso i pržiti dok ne ispari tečnost i ne počne da se karamelizuje (oko 10 minuta).
  • Dodati sve začine: dimljenu papriku, origano, so, biber i po želji ljutu papriku.
  • Dinstati još 2-3 minuta, dok se sve ne sjedini. Meso treba da bude sočno, ali ne vodenasto.

Priprema lepinje ili somuna: 

  • Ako želite da ih zagrejete, možete ih stavili u foliju pa u rernu na 5 minuta, ili samo blago zagrejati na tiganju, da budu topli i mekani.
  • Ako koristite lepinje, presecite ih horizontalno, malo više od pola, kako bi se lepo otvarale i zatvarale.

Dodaci:

Paradajz, luk, krastavčiće i svežu salatu pripremite tako da svako može da bira šta će staviti – kao kada birate priloge u lokalu brze hrane. Pavlaku i ostale namaze sipajte u činijice da budu lako dostupni.

Ovi domaći tacosi idealni su za brzo i ukusno posluženje kada želite da zadivite goste i servirate im nešto novo.

Za pripremu nije potrebno više od pola sata, a budite sigurni da će se, zbog svog ukusa, raznovrsnosti i šarma, dugo spominjati u društvu.

Savršeno idu uz pomfrit i hladno piće po izboru.

Pročitajte i Najbolji restorani u Somboru – Gde uživati u tradicionalnoj srpskoj kuhinji

5. Gulaš sa mlevenim mesom – omiljeno jelo na brz način

gulas sa mlevenim mesom
Gulaš sa mlevenim mesom biće gotov mnogo brže nego klasičan gulaš,

Volite gulaš, ali vas složenost i dugo vreme pripremanja često odvrate od ideje da to bude naredni ručak?

Imamo rešenje – gulaš sa mlevenim mesom biće gotov mnogo brže nego klasičan gulaš, a i dalje će biti ukusan i hranjiv. Što je najvažnije, na stolu će se naći za samo nešto više od pola sata.

Osnovni sastojci: 

  • 500 grama mlevenog mesa (juneće ili mešano sa svinjskim)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 šargarepa (srednje veličine)
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja


Začini i dodaci:

  • 1 kašika slatke aleve paprike.
  • 1/2 kašičice dimljene paprike (opciono)
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 200 mililitara pasiranog paradajza (ili sok od paradajza)
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice suvog začina (vegeta ili začin C)
  • 1 list lovora (opciono)
  • 200 mililitara vode

Za zapršku: 

  • 1 kašika brašna
  • 3 do 4 kašike hladne vode

 Uputstvo za pripremu

1. Priprema povrća

  • Sitno iseckati crni i beli luk, šargarepu narendati ili iseckati na sitne kolutove.

2. Dinstanje

  • U većem tiganju zagrejati 2 kašike ulja.
  • Dodati crni luk i šargarepu, pa dinstati 5 minuta dok povrće ne omekša i ne zamiriše.
  • Ubaciti mleveno meso i mešati dok se ne uprži i ne promeni boju (oko 7–8 minuta). Meso treba da bude rastresito, ne zgrudvano.

3. Začinjavanje

  • Dodati beli luk, alevu papriku, dimljenu papriku i paradajz pire.
  • Mešati minut da paprika ne zagori.
  • Sipati pasirani paradajz i dodati vodu, lovor i suvi začin.
  • Kuvati poklopljeno 15 minuta na srednjoj vatri.

4. Zaprška

  • U posebnoj činijici razmutiti 1 kašiku brašna sa 3 do 4 kašike hladne vode.
  • Lagano sipati u gulaš uz mešanje.
  • Kuvati još 5 minuta bez poklopca, dok se gulaš ne zgusne.

5. Provera ukusa

  • Dodati so i biber po ukusu.
  • Ako je pregusto, dodati malo vode. Ako je retko, kuvati još minut-dva da se zgusne.

Saveti za puniji ukus

  • Ako imate malo suvog belog vina, dodajte 50 mililitara pri dinstanju mesa, pre nego što sipate paradajz.
  • Dimljena paprika se može izostaviti, ali jelu daje daje lepši šmek, kao da se krčkalo dva sata.
  • Gulaš ostavite da odstoji 15 minuta nakon kuvanja, kako bi se jelo ,,smirilo” i svi ukusi stopili.

Gulaš sa mlevenim mesom služi se topao, uz pire krompir, testeninu po želji ili čak – bareni pirinač.

Klasična ili moderna jela – mleveno meso se uklapa u sve

Ni za jedno od ovih jela na listi neće vam biti potrebno više od sat vremena kuvanja, a kod nekih, za to vreme možete i oprati sudove i raskloniti sav lom u kuhinji.

Neki od naših predloga su primer kako se klasika koju svi vole može prilagoditi brzom tempu života, dok su druga upravo za takav život i osmišljena – da budu brza, ukusna, zanimljiva i moderna.

Jeste li probali neko od ovih brzih jela? Ako niste, požurite i uverite se kako mleveno meso može biti glavna zvezda mnogih ukusnih, hranjivih obroka za celu porodicu ili grupu prijatelja.

Ako jeste, podelite utiske sa nama, recite nam koje jelo vam je favorit i otkrijte nam svoju kulinarsku maštu ukoliko ste unosili neke izmene ili isprobavali drugačije varijante naših predloga.

Prijatno!

Još od autora

Kako se griluje povrće

Kako se griluje povrće? Koje povrće staviti za najbolji ukus

mafini sa borovnicama izrada

Savršeni mafini sa borovnicama – mekani, sočni i gotovi za 30 minuta