Na belom tanjiru servirane ćufte u paradajz sosu

Sočne ćufte u paradajz sosu – recept koji uvek uspe

Nema tog gosta ili ukućanina koji će ostati ravnodušan kada se na stolu pojavi duboka činija puna mirisnog sosa i mekanih, vućih ćufti koje se tope u ustima.

Savršene su uz pire ili restovani krompir, barenu testeninu ili komad hleba za umakanje u sos. Ovo je onaj ručak kome se svi raduju i koji svi vole.

I, iako deluje da vam treba bar dva sata u kuhinji da bi nastao, zapravo se ovo jelo sprema vrlo brzo i jednostavno.

A najveća tajna je u tome da ćufte malo prepržite samostalno, ili ih zapečete u rerni pre ubacivanja u sos.

Od prvog zalogaja do poslednje kapi sosa, ovo je recept koji greje i razgaljuje čulo ukusa. I koliko god ćufiti da napravite, jednostavno nikad neće biti dosta.

Zato nastavite sa čitanjem – pred vama je vodič do jela koje uvek uspe, bez obzira da na to da li ste početnik ili neko ko već godinama kuva.

servirane ćufte u paradajz sosu na belom tanjiru posute listovima svežeg peršuna

ćufte u paradajz sosu

Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 35 minutes
Porcije: 4
Obrok: Main Course
Kuhinja: Mediterranean
Kalorije: 414

Sastojci
  

  • 500 g mlevene junetine
  • 1 srednja glavica crnog luka 80–100 g, sitno iseckana
  • 1 jaje L veličine
  • 2 kašike prezli ili krušnih mrvica oko 20 g
  • 1 ravna kašičica soli oko 5 g
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna ≈5 g
  • 2 kašike ulja oko 30 ml
  • 1,5 kašika glatkog brašna oko 15 g
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike oko 4 g
  • 3 kašike paradajz sosa ili pirea oko 50 g
  • 350 –400 ml vode ili blagog bujona
  • 1 ravna kašika suvog začina vegete ili više, po ukusu
  • 1 kašičica šećera 4 g, po želji – da izbalansira kiselost

Method
 

  1. U vangli sjedinite mleveno meso, sitno seckan luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Mešajte do 2 min dok ne postane ujednačeno i blago lepljivo.
    sjedinjavanje mesa sa začinima za ćufte
  2. Navlaženim rukama oblikujte 16 manjih ćufti približno iste veličine.
    žena mokrim rukama vadi meso iz činije i oblikuje u ćufte, ređa na beli tanjir
  3. U zagrejanom dubljem tiganju sa 1 kašikom ulja prepržite ćufte 5–7 min na srednje jakoj vatri, okrećući da dobiju blagu koricu. Izvadite ih na tanjir.
  4. U istom sudu dodajte preostalu kašiku ulja. Umutite brašno i mešajte 30–45 sek na tihoj do srednjoj vatri da blago zamiriše (ne da potamni). Umešajte mlevenu papriku.
    u tiganju u kom se je vruće ulje žena dodaje brašno kako bi napravila zapršku
  5. Ubacite paradajz sos ili pire, kratko promešajte, pa postepeno sipajte 350–400 ml vode ili bujona, stalno mešajući žicom do glatke strukture bez grudvica. Dodajte suvi začin (i šećer po želji).
  6. Vratite ćufte u sos, poklopite i krčkajte 15–20 min na tihoj vatri, povremeno prodrmusajte sud. Ako je gusto, dolijte još malo vode; ako je retko, otklopite poslednjih 5 min.
    ćufte sjedinjene sa paradajz sosem u tiganju se polako krčkaju na šporetu
  7. Probajte i korigujte začine. Po želji pospite svežim peršunom i poslužite uz pire, testeninu ili pirinač.

Video

Ćufte u paradajz sosu nikada ne izlaze iz mode

Jedna zanimljiva činjenica koju mnogi ne znaju jeste da se ćufte u paradajz sosu u različitim varijantama pripremaju širom sveta – od italijanskih „polpette al sugo„, preko švedskih mesnih kuglica sa sosom, pa sve do naših domaćih verzija koje nose prepoznatljiv miris kombinacije svežeg peršuna i začina.

Ako ste se do sada snebivali da napravite ovo jelo i tražili recept koji uvek uspe, svima, sada ga imate.

Podelite ga s porodicom ili prijateljima, fotografišite svoje malo gastronomsko umetničko delo i javite nam koliko je vašim dragim ljudma trebalo da počiste sve sa stola.

Jer mi znamo kakvog su ukusa ove ćufte – saznajte i vi.

Radiša

Radiša

Radiša živi kraj obale Dunava, prati ritam grada i beleži svakodnevne zgode. Njegove reči spajaju iskustva i savete za lakši život.

Još od autora

Perkelt sa krompirom

Tradicionalni recept za čuveni perkelt sa krompirom