Nema tog gosta ili ukućanina koji će ostati ravnodušan kada se na stolu pojavi duboka činija puna mirisnog sosa i mekanih, vućih ćufti koje se tope u ustima.
Savršene su uz pire ili restovani krompir, barenu testeninu ili komad hleba za umakanje u sos. Ovo je onaj ručak kome se svi raduju i koji svi vole.
I, iako deluje da vam treba bar dva sata u kuhinji da bi nastao, zapravo se ovo jelo sprema vrlo brzo i jednostavno.
A najveća tajna je u tome da ćufte malo prepržite samostalno, ili ih zapečete u rerni pre ubacivanja u sos.
Od prvog zalogaja do poslednje kapi sosa, ovo je recept koji greje i razgaljuje čulo ukusa. I koliko god ćufiti da napravite, jednostavno nikad neće biti dosta.
Zato nastavite sa čitanjem – pred vama je vodič do jela koje uvek uspe, bez obzira da na to da li ste početnik ili neko ko već godinama kuva.

Sastojci
Method
- U vangli sjedinite mleveno meso, sitno seckan luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Mešajte do 2 min dok ne postane ujednačeno i blago lepljivo.
- Navlaženim rukama oblikujte 16 manjih ćufti približno iste veličine.
- U zagrejanom dubljem tiganju sa 1 kašikom ulja prepržite ćufte 5–7 min na srednje jakoj vatri, okrećući da dobiju blagu koricu. Izvadite ih na tanjir.
- U istom sudu dodajte preostalu kašiku ulja. Umutite brašno i mešajte 30–45 sek na tihoj do srednjoj vatri da blago zamiriše (ne da potamni). Umešajte mlevenu papriku.
- Ubacite paradajz sos ili pire, kratko promešajte, pa postepeno sipajte 350–400 ml vode ili bujona, stalno mešajući žicom do glatke strukture bez grudvica. Dodajte suvi začin (i šećer po želji).
- Vratite ćufte u sos, poklopite i krčkajte 15–20 min na tihoj vatri, povremeno prodrmusajte sud. Ako je gusto, dolijte još malo vode; ako je retko, otklopite poslednjih 5 min.
- Probajte i korigujte začine. Po želji pospite svežim peršunom i poslužite uz pire, testeninu ili pirinač.
Video
Ćufte u paradajz sosu nikada ne izlaze iz mode
Jedna zanimljiva činjenica koju mnogi ne znaju jeste da se ćufte u paradajz sosu u različitim varijantama pripremaju širom sveta – od italijanskih „polpette al sugo„, preko švedskih mesnih kuglica sa sosom, pa sve do naših domaćih verzija koje nose prepoznatljiv miris kombinacije svežeg peršuna i začina.
Ako ste se do sada snebivali da napravite ovo jelo i tražili recept koji uvek uspe, svima, sada ga imate.
Podelite ga s porodicom ili prijateljima, fotografišite svoje malo gastronomsko umetničko delo i javite nam koliko je vašim dragim ljudma trebalo da počiste sve sa stola.
Jer mi znamo kakvog su ukusa ove ćufte – saznajte i vi.