Parče slane torta sa hlebom na tanjiru

Slana torta od hleba – recept za svečani sto

Kada pripremate trpezu za posebnu priliku, uvek želite da sve bude savršeno. Od izgleda tanjira, pravilno poređanih salveta, escajga i detalja, pa sve do svakog posluženja, od predjela do deserta.

A nije retkost da upravo to što prvo ide – predjelo – odredi utisak koji posle prati celo veče.

Ljudi jednostavno vole predjelo. Vole te sitne, raznovrsne, šarene zalogaje koji mame, otvaraju apetit i prijaju toliko da domaćica stalno napominje: „Ostavite mesta i za naredna jela”, dok se krišom smeška od ponosa što su gosti toliko oduševljeni prvim redom đakonija koje je spremila.

Danas pričamo o jednom savršenom receptu zbog koga će se svi radovati što idu baš kod vas na slavlje – slanoj torti od hleba.

Ona je pravo rešenje kad želite da poslužite nešto efektnije od plate mezea i kiflica, a krajnje zahvalno, sito i jednbostavno.

Ne zahteva rernu, gotova je za manje od sat vremena, a izgleda kao da ste je naručili iz najbolje ketering radionice u gradu.

Slana torta od hleba

Slana torta od hleba je idealno predjelo za slavlja, slave, rođendane ili bilo koje svečano posluženje.
Prep Time 25 minutes
Vreme hlađenja 1 hour
Servings: 10 parčadi
Course: Predjelo
Cuisine: Domaća
Calories: 420

Ingredients
  

Za slojeve (kore):
  • 24 kašike tost hleba (oko 600 g)
Fil 1 (šunka i povrće):
  • 300 g šunke, sitno seckane
  • 100 g kiselih krastavčića, sitno seckanih
  • 4 komada kuvanih jaja, narendana
  • 3 komada mladog crna luka (ili 1 veća glavica), sitno seckana
  • 200 g 200 g majoneza
  • 200 g 200 g kisele pavlake (20% m.m.)
  • 1/2 kašičice bibera + prstohvat soli
Fil 2 (sirni):
  • 250 g kačkavalja, sitno rendanog
  • 150 g krem sira
  • 200 g kisele pavlake
Za premaz i dekoraciju:
  • 100 g majoneza + 150 g kisele pavlake
  • 1 kašika soka od krastavčića ili mleka (za omekšavanje hleba, po potrebi)
  • 1 Peršun, kolutići krastavčića, kuvano jaje u listovima (za dekoraciju)

Equipment

  • Kvadratni kalup 24×24 cm ili okrugli, prečnika 22–24 cm (može i duboka tacna)
  • Nož za seckanje i rende
  • Posude i varjača ili špatula
  • Plastična folija ili papir za pečenje (za lakše vađenje torte)
  • Daska za sečenje i cediljka

Method
 

  1. Prvi sloj hleba: Poređajte 8 kriški tost hleba na dno kalupa. Po potrebi poravnajte ivice. Poprskajte sokom od krastavčića ili mlekom.
  2. Nanesite prvi fil: Ravnomerno rasporedite polovinu fila od šunke.
  3. Drugi sloj hleba: Poređajte novih 8 kriški, lagano pritisnite, poprskajte tečnošću, pa premažite celim sirnim filom.
    Izvor: YouTube/Screenshot
  4. Treći sloj hleba: Poređajte poslednjih 8 kriški, poprskajte, i ravnomerno rasporedite preostali deo prvog fila.
  5. Zatvaranje i hlađenje: Pokrijte tortu folijom, blago opteretite (npr. daskom), i ostavite u frižideru minimum 60 minuta, a idealno 2–4 sata.
  6. Dekoracija: Ukrasite vrh listovima kuvanog jajeta, kolutićima krastavčića i pospite sitno seckanim peršunom. Čuvajte u frižideru do služenja. Seče se toplim, tankim nožem.

Video

Notes

Saveti za savršenu tortu od hleba

  • Filove ne razređujte previše – hleb će dodatno omekšati.
  • Nož za sečenje ugrejte u toploj vodi, pa obrišite – dobićete lepše i urednije parčiće.
  • Po želji, dodajte malo senfa u prvi fil za izraženiji ukus.
  • Za posnu verziju koristite posni majonez i pavlaku, ribu iz konzerve umesto šunke i posni sir.
  • Dekoraciju prilagodite ukusu i prilikama – rendani sir, masline ili čak kuvani kukuruz mogu biti zanimljivi dodaci.

 

Slana torta od hleba – lepotica koja prva nestaje sa trpeze

Ovo univerzalno slano posluženje uklapa se u svaku priliku: slavu, rođendan, praznik, porodično okupljanje. Bogata raznim ukusima, meke teksture, a mami poglede i bojama koje joj daju raznovrsni sastojci.

Kako bi vam bila još bolja, lakše se sekla, bila čvršća i konzistentnija, u slučaju da imate vremena, napravite je dan ranije i ostavite u frižideru da se sastojci slegnu i ukusi povežu.

I spremite belešku u telefonu sa receptom – svi će vam ga tražiti.

Isprobajte naš recept tačno kako je napisan, pa mu slobodno dajte lični pečat: promenite nadev, dodajte dekoraciju po svom ukusu i ne zaboravite da fotografišete rezultat, a u komentarima nam napišite kako su vaši gosti reagovali na ovu slanu tortu.

Prijatno!

Radiša

Radiša

Radiša živi kraj obale Dunava, prati ritam grada i beleži svakodnevne zgode. Njegove reči spajaju iskustva i savete za lakši život.

Još od autora

Etno restoran uvek je najbolji izbor kada želite spoj domaće kuhinje, toplog ambijenta i osećaja kao da ste na porodičnom ručku daleko od gradske gužve.

Etno restoran ili Fine Dining – Šta biraju Beograđani?