Kolači su nosili ljubav i pažnju, bez potrebe za rečima, samo čistim, domaćim ukusom.

Top 5 domaćih kolača koji će vas podsetiti na detinjstvo

Stajao je lim na prozoru, hladan vetar je ulazio kroz pukotinu, a cela kuća mirisala je na pečene kore i fil od kakaa. Niko nije gledao na sat.

Nije bilo pakovanja, ni ukrasnih kutija, samo nož koji se redovno umače u vodu da se kolač ne lepi.

Kolači su značili da je neko mislio na tebe. Bez objašnjenja, bez poruke.

Dovoljna je bila šnita šnenokli ili parče čupavca da se zna ko je kući, ko dolazi, i ko ostaje duže. Domaći recepti su bili pravilo, ne izuzetak.

Nisu se pratili trendovi, već ono što provereno uspeva i što svi znaju po ukusu, a ne po nazivu.

1. Šnenokle

Belanca se mute u sneg, kuvaju kratko u mleku s vanilijom, potom pažljivo ostavljaju sa strane.
Belanca se mute u sneg, kuvaju kratko u mleku s vanilijom, potom pažljivo ostavljaju sa strane / youtube.com

Tradicionalni domaći dezert koji se pravi od mleka, jaja i šećera. Nema pečenja. Sve se kuva na šporetu. Jede se hladno.

Uvek se služi kašikom. Uglavnom se priprema u staklenim činijama ili dubokim posudama, bez ikakvih ukrasa.

Sastojci

  • 1 litar mleka
  • 5 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika brašna
  • po želji: čokoladni preliv ili šlag

Priprema belanaca

Belanca se odvoje od žumanaca i mute u čvrst sneg sa dve kašike šećera.

Kada pena postane stabilna i sjajna, kašikom se vade grudvice i spuštaju u vrelo mleko koje je prethodno zagrejano sa vanilin šećerom.

Svaka grudvica se kuva po desetak sekundi sa obe strane, zatim vadi i ostavi sa strane.

Priprema žutog krema

U preostalo mleko doda se smesa od žumanaca, šećera i brašna. Sve se kuva na tihoj vatri dok ne zgusne. Mešanje ne sme da stane. Kada krem postane gust, skida se sa ringle i ostavlja da se prohladi.

Oblikovanje

Na dno činije sipa se deo žutog krema. Zatim se poređaju kuvane grudvice od belanaca. Preko toga ide još krema. Po želji se sve prelije čokoladnim prelivom ili ukrasi sa malo šlaga. Čuva se u frižideru i služi hladno.

Napomena

Ne koristi se želatin, margarin, puding u prahu, niti bilo kakvi industrijski dodaci. Pravi recept se oslanja isključivo na jaja, mleko i brašno. Ukus zavisi isključivo od svežine sastojaka i tačne temperature mleka prilikom kuvanja.

2. Čupavci

Biskvit se umuti, ispeče, seče na kocke, umače u čokoladu i uvalja u kokos.
Biskvit se umuti, ispeče, seče na kocke, umače u čokoladu i uvalja u kokos / youtube.com

Jedan od najčešćih kolača na slavama, rođendanima i školskim priredbama. Pravi se brzo, jednostavno i lako se nosi. Osnova je biskvit, koji se umače u čokoladni preliv pa uvalja u kokos. Zbog izgleda dobio je naziv “čupavci”.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mleka
  • 10 kašika ulja
  • 12 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 200 g margarina
  • 200 g čokolade
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera

Za posipanje:

  • 200 g kokosovog brašna

Priprema biskvita

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati mleko i ulje. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešati i sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 25 minuta. Kad se ohladi, iseći na kocke.

Priprema preliva i slaganje

U šerpi otopiti margarin sa mlekom, šećerom i čokoladom. Mešati dok masa ne postane glatka. Svaku kocku biskvita umočiti u čokoladni preliv, a zatim uvaljati u kokos. Rasporediti na tacnu i ostaviti da se stegne.

Napomena

Kocke moraju da se dobro ohlade pre umazanja. Kokos mora da bude sitan. Preliv ne sme da bude vreo. Kolač se čuva u zatvorenoj posudi, može da stoji i do 5 dana.

3. Lenja pita sa jabukama

Testo se pravi rukama, filuje rendanim jabukama i peče na 180°C oko 35 minuta.
Testo se pravi rukama, filuje rendanim jabukama i peče na 180°C oko 35 minuta / youtube.com

Klasičan starinski kolač. Ima dve kore od testa i fil od rendanih jabuka sa cimetom. Pravi se kad ima puno jabuka u kući. Ne traži mikser, ni mnogo veštine. Samo rende i ruke.

Sastojci

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2–3 kašike mleka

Za fil:

  • 800 g rendanih jabuka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • po želji: 2 kašike griza ako su jabuke sočne

Priprema testa

Margarin se rukom utrljava u brašno, dodaje se jaje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i malo mleka. Sve se umesi u glatko testo. Podeli se na dva dela. Jedan deo ide na dno pleha, drugi na vrh.

Priprema fila i pečenje

Jabuke se ogule i izrendaju. Doda se šećer i cimet. Ako su jabuke previše sočne, dodaje se malo griza. Na razvučenu donju koru se ravnomerno rasporede jabuke. Preko se stavi druga kora. Sve se peče oko 35 minuta na 180°C, dok ne porumeni.

Napomena

Nakon pečenja mora da se ohladi. Tek onda se seče. Pita je bolja dan kasnije, kad kore upiju sok od jabuka. Posipa se prah šećerom ili ostavlja čista.

Možda će vas zanimati: Kako se griluje povrće?

4. Krempite

Lisnato testo se peče, krem se pravi od mleka, jaja, šećera, brašna i margarina.
Lisnato testo se peče, krem se pravi od mleka, jaja, šećera, brašna i margarina / youtube.com

Jedan od najpoznatijih poslastičarskih kolača koji se pravi i kod kuće. Ima dve lisnate kore i debeli sloj kuvanog vanila krema. Po vrhu ide šećer u prahu ili šlag. Jede se hladna i uvek nožem, jer viljuška klizi i lomi sve slojeve.

Sastojci

Za kore:

  • 2 lista lisnatog testa (kupovno ili domaće)

Za krem:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g margarina

Po vrhu:

  • prah šećer ili šlag (po želji)

Priprema kora

Lisnato testo se odmrzne i razvije. Svaki list se peče posebno na 200°C dok ne porumeni. Prva kora ide na dno, druga na vrh.

Priprema krema

Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, gustin i malo mleka.

Ostatak mleka zagrejati i sipati u smesu, pa sve vratiti na ringlu i kuvati dok ne zgusne. Umutiti belanca posebno i dodati u topao krem. Na kraju se umeša margarin.

Slaganje

Na donju koru se sipa ceo krem i poravna. Preko se pažljivo stavlja druga kora. Kolač se hladi najmanje 4 sata u frižideru. Seče se nožem umočenim u vruću vodu.

Napomena

Krem mora da se skuva do kraja. Ako ostane redak, kolač ne može da se seče. Kore se peku sa opterećenjem ili probodene viljuškom da ne narastu previše.
Biskvit se peče, fil se kuva od mleka, brašna, gustina i šećera, dodaje margarin.
Biskvit se peče, fil se kuva od mleka, brašna, gustina i šećera, dodaje margarin / youtube.com

Kolač kružnog oblika sa slojevima biskvita, fila i kokosovim obodom. Gornji deo se preliva čokoladom. Naziv dolazi zbog oblika koji podseća na šubaru. Pravi se unapred jer mora da odstoji da se stegne.

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g margarina

Za dekoraciju:

  • kokos
  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema biskvita

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve izliti u veliki pleh i peći na 180°C oko 15 minuta. Kad se ohladi, vaditi čašom krugove.

Priprema fila

U mleku se kuva smesa od brašna, gustina i šećera. Kad se zgusne, skine se sa ringle i doda margarin. Ohladi se i dobro umuti.

Slaganje i završnica

Na jedan biskvit ide fil, preko drugi biskvit. Strane se premažu filom i uvaljaju u kokos. Gornji deo se prelije otopljenom čokoladom i uljem. Kolači se ostave nekoliko sati u frižideru da omekšaju i upiju fil.

Napomena

Oblik mora biti precizan. Ne koristi se šlag ni voće. Kapa mora da stoji uspravno, bez curenja i bez deformacije. Idealna za serviranje na poslužavniku.

Zaključak

Svaki od ovih kolača nosi prepoznatljiv ukus, jasan postupak i sigurnu vrednost koja ne zavisi od trenda, izgleda ili prezentacije. Ne traže posebne prilike, ne traže savršene uslove, već samo osnovne sastojke i malo volje da se napravi nešto što uvek uspeva.

U vremenu kada se sve komplikuje, domaći recepti ostaju jednostavni, dostupni i uvek dovoljni. Nema potrebe za izmišljenim varijantama kada već postoji ono što funkcioniše, što se pamti i što se ponavlja bez pitanja.

Restovan krompir

Brzi restovani krompir – idealan prilog za svaki obrok