Stajao je lim na prozoru, hladan vetar je ulazio kroz pukotinu, a cela kuća mirisala je na pečene kore i fil od kakaa. Niko nije gledao na sat.
Nije bilo pakovanja, ni ukrasnih kutija, samo nož koji se redovno umače u vodu da se kolač ne lepi.
Kolači su značili da je neko mislio na tebe. Bez objašnjenja, bez poruke.
Dovoljna je bila šnita šnenokli ili parče čupavca da se zna ko je kući, ko dolazi, i ko ostaje duže. Domaći recepti su bili pravilo, ne izuzetak.
Nisu se pratili trendovi, već ono što provereno uspeva i što svi znaju po ukusu, a ne po nazivu.
1. Šnenokle

Tradicionalni domaći dezert koji se pravi od mleka, jaja i šećera. Nema pečenja. Sve se kuva na šporetu. Jede se hladno.
Uvek se služi kašikom. Uglavnom se priprema u staklenim činijama ili dubokim posudama, bez ikakvih ukrasa.
Sastojci
- 1 litar mleka
- 5 jaja
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika brašna
- po želji: čokoladni preliv ili šlag
Priprema belanaca
Belanca se odvoje od žumanaca i mute u čvrst sneg sa dve kašike šećera.
Kada pena postane stabilna i sjajna, kašikom se vade grudvice i spuštaju u vrelo mleko koje je prethodno zagrejano sa vanilin šećerom.
Svaka grudvica se kuva po desetak sekundi sa obe strane, zatim vadi i ostavi sa strane.
Priprema žutog krema
U preostalo mleko doda se smesa od žumanaca, šećera i brašna. Sve se kuva na tihoj vatri dok ne zgusne. Mešanje ne sme da stane. Kada krem postane gust, skida se sa ringle i ostavlja da se prohladi.
Oblikovanje
Na dno činije sipa se deo žutog krema. Zatim se poređaju kuvane grudvice od belanaca. Preko toga ide još krema. Po želji se sve prelije čokoladnim prelivom ili ukrasi sa malo šlaga. Čuva se u frižideru i služi hladno.
Napomena
2. Čupavci

Jedan od najčešćih kolača na slavama, rođendanima i školskim priredbama. Pravi se brzo, jednostavno i lako se nosi. Osnova je biskvit, koji se umače u čokoladni preliv pa uvalja u kokos. Zbog izgleda dobio je naziv “čupavci”.
Sastojci
- 4 jaja
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mleka
- 10 kašika ulja
- 12 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 200 g margarina
- 200 g čokolade
- 200 ml mleka
- 100 g šećera
Za posipanje:
- 200 g kokosovog brašna
Priprema biskvita
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati mleko i ulje. Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve dobro izmešati i sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180°C oko 25 minuta. Kad se ohladi, iseći na kocke.
Priprema preliva i slaganje
U šerpi otopiti margarin sa mlekom, šećerom i čokoladom. Mešati dok masa ne postane glatka. Svaku kocku biskvita umočiti u čokoladni preliv, a zatim uvaljati u kokos. Rasporediti na tacnu i ostaviti da se stegne.
Napomena
Kocke moraju da se dobro ohlade pre umazanja. Kokos mora da bude sitan. Preliv ne sme da bude vreo. Kolač se čuva u zatvorenoj posudi, može da stoji i do 5 dana.
3. Lenja pita sa jabukama

Klasičan starinski kolač. Ima dve kore od testa i fil od rendanih jabuka sa cimetom. Pravi se kad ima puno jabuka u kući. Ne traži mikser, ni mnogo veštine. Samo rende i ruke.
Sastojci
Za testo:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2–3 kašike mleka
Za fil:
- 800 g rendanih jabuka
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- po želji: 2 kašike griza ako su jabuke sočne
Priprema testa
Margarin se rukom utrljava u brašno, dodaje se jaje, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i malo mleka. Sve se umesi u glatko testo. Podeli se na dva dela. Jedan deo ide na dno pleha, drugi na vrh.
Priprema fila i pečenje
Jabuke se ogule i izrendaju. Doda se šećer i cimet. Ako su jabuke previše sočne, dodaje se malo griza. Na razvučenu donju koru se ravnomerno rasporede jabuke. Preko se stavi druga kora. Sve se peče oko 35 minuta na 180°C, dok ne porumeni.
Napomena
Možda će vas zanimati: Kako se griluje povrće?
4. Krempite

Jedan od najpoznatijih poslastičarskih kolača koji se pravi i kod kuće. Ima dve lisnate kore i debeli sloj kuvanog vanila krema. Po vrhu ide šećer u prahu ili šlag. Jede se hladna i uvek nožem, jer viljuška klizi i lomi sve slojeve.
Sastojci
Za kore:
- 2 lista lisnatog testa (kupovno ili domaće)
Za krem:
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g margarina
Po vrhu:
- prah šećer ili šlag (po želji)
Priprema kora
Lisnato testo se odmrzne i razvije. Svaki list se peče posebno na 200°C dok ne porumeni. Prva kora ide na dno, druga na vrh.
Priprema krema
Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati brašno, gustin i malo mleka.
Ostatak mleka zagrejati i sipati u smesu, pa sve vratiti na ringlu i kuvati dok ne zgusne. Umutiti belanca posebno i dodati u topao krem. Na kraju se umeša margarin.
Slaganje
Na donju koru se sipa ceo krem i poravna. Preko se pažljivo stavlja druga kora. Kolač se hladi najmanje 4 sata u frižideru. Seče se nožem umočenim u vruću vodu.
Napomena

Kolač kružnog oblika sa slojevima biskvita, fila i kokosovim obodom. Gornji deo se preliva čokoladom. Naziv dolazi zbog oblika koji podseća na šubaru. Pravi se unapred jer mora da odstoji da se stegne.
Sastojci
Za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 500 ml mleka
- 3 kašike brašna
- 3 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g margarina
Za dekoraciju:
- kokos
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema biskvita
Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve izliti u veliki pleh i peći na 180°C oko 15 minuta. Kad se ohladi, vaditi čašom krugove.
Priprema fila
U mleku se kuva smesa od brašna, gustina i šećera. Kad se zgusne, skine se sa ringle i doda margarin. Ohladi se i dobro umuti.
Slaganje i završnica
Na jedan biskvit ide fil, preko drugi biskvit. Strane se premažu filom i uvaljaju u kokos. Gornji deo se prelije otopljenom čokoladom i uljem. Kolači se ostave nekoliko sati u frižideru da omekšaju i upiju fil.
Napomena
Oblik mora biti precizan. Ne koristi se šlag ni voće. Kapa mora da stoji uspravno, bez curenja i bez deformacije. Idealna za serviranje na poslužavniku.
Zaključak
Svaki od ovih kolača nosi prepoznatljiv ukus, jasan postupak i sigurnu vrednost koja ne zavisi od trenda, izgleda ili prezentacije. Ne traže posebne prilike, ne traže savršene uslove, već samo osnovne sastojke i malo volje da se napravi nešto što uvek uspeva.
U vremenu kada se sve komplikuje, domaći recepti ostaju jednostavni, dostupni i uvek dovoljni. Nema potrebe za izmišljenim varijantama kada već postoji ono što funkcioniše, što se pamti i što se ponavlja bez pitanja.