Mafini su već dugo jedna od najpopularnijih poslastica.
U velikoj meri zamenili su tradicionalne kolače i torte, pa ih sve češće viđamo na proslavama u mnogim slatkim kombinacijama.
Popularnost su zaslužili zbog brze pripreme i kratkog vremena pečenja.
Dobra stvar je što u mafin zaista možete staviti koji god sastojak poželite, maštati, biti kreativni i smišljati nove varijacije.
Malo šta može da obraduje i razneži ukućane ili goste kao miris toplih mafina koji se šire kuhinjom.
Mi vam danas predstavljamo neodoljive mafine sa borovnicama.
Zapišite recept, jer ovi mafini su nova omiljena užina vašeg deteta.
Mafini sa borovnicama
- Vreme pripreme: 10 minuta
- Vreme pečenja: 20 minuta
- Ukupno vreme: 30 minuta
- Broj porcija: 12 mafina
- Kalorije po porciji: ~190 kcal
Biće vam potrebno:
- Dve činije, veća i manja
- Ručna mutilica ili mikser
- Kalup za 12 mafina
- Veća kašika
- Papirne korpice (opciono)
Sastojci:
Mokri sastojci | Količina |
Jaja | 2 kom |
Mleko | 120 ml |
Ulje (suncokretovo ili kokosovo) | 120 ml |
Ekstrakt vanile | 1 kašičica |
Borovnice (sveže ili zamrznute) | 200 g |
Suvi sastojci | Količina |
Brašno (tip 400, meko) | 250 g |
Šećer | 150 g |
Prašak za pecivo | 2 kašičice |
Soda bikarbona | 1/2 kašičice |
So | Prstohvat |
Uputstvo za pripremu:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni (gornje i donje grejanje). Pripremite kalup za mafine sa papirnim korpicama ili blago nauljite svaki kalup.
- U velikoj činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- U manjoj činiji umutite jaja, zatim dodajte mleko, ulje i vanilu. Sve dobro sjedinite.
- Sipajte mokre sastojke u suve i mešajte samo dok se ne povežu – smesa treba da ostane pomalo grudvasta.
- Na kraju lagano dodajte borovnice i promešajte špatulom (da se ne zgnječe). Ako su borovnice smrznute, nemojte ih odmrzavati.
- Rasporedite smesu u 12 korpica – punite do 3/4 visine.
- Pecite 20-ak minuta, i proveravajte povremeno čačkalicom. Kada čačkalica izađe suva, mafini su gotovi.
- Ostavite da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa.
Dodatni saveti za savršene mafine:
- Nemojte preterati sa mešanjem testa, to je najčešća greška jer mafini postanu žilavi. Mešajte samo dok se ne sjedine suvi i mokri sastojci.
- Ako koristite zamrznute borovnice, uvaljajte ih u kašiku brašna pre dodavanja u testo, tako neće potpnuti na dno.
- Za hrskaviji vrh, pospite malo krupnog šećera pre pečenja.
- Mafine možete čuvati u kutiji do 3 dana ili zamrznuti.

Ako živite sa dijabetesom, ili jednostavno volite zdraviju varijantu slatkiša, bez belog brašna i šećera, evo verzije mafina i za vas:
Kalorijska vrednost po mafinu u zdravoj varijanti je približno 140 kalorija, uz nizak glikemijski indeks.
Postupak pripreme je potpuno isti i važe isti saveti kao i za obične mafine. U zdravijoj verziji ne zaboravite kašičicu cimeta.
Zbog odsustva običnog šećera i njegove zamene prirodnim zaslađivačima, kao i zbog drugačije vrste brašna, tekstura ovih mafina će biti malo gušća i manje slatka, ali savršena za one koji žele zdraviju poslasticu.
Pročitajte i Zdravi kolač sa kikiriki puterom; Saveti za pripremu bez dodatog šećera
Mafini sa borovnicama – nežnost u svakom zalogaju

Svaki zalogaj inspiriše na nežnost, popravlja raspoloženje i greje srce.
Tek izvađeni iz rerne, mafini sa borovnicama ispuniće celu kuću mirisom i izmamiti osmehe.
Svi će biti nestrpljivi da ih probaju, pa ćete morati da se potrudite da ih držite van domašaja pre nego što se malo ohlade i ,,smire”.
Savršeni su uz kafu, sa nekim slatkim prelivom ili šlagom, a ako vam dolazi neko ko pazi na ishranu, nećete morati da spremate ništa posebno, već samo da malo izmenite recept.
Kada probate ovaj recept, podelite svoje utiske sa nama i javite kako su vam ispali.