Go Back
Hrskavi krompir

Savršeno hrskav krompir iz rerne

Ovaj recept za hrskavi krompir iz rerne pruža savršeni balans između zlatne, krckave spoljašnjosti i meke unutrašnjosti – baš kao u omiljenim restoranima.
Vreme Pripreme 15 minutes
Vreme Spremanja 40 minutes
Total Time 55 minutes
Porcije: 4 porcije
Obrok: Prilog
Kuhinja: Domaća
Kalorije: 285

Sastojci
  

  • 1 kg domaćeg belog krompira
  • 3 kašike palente obična ili instant
  • 10 g soli otprilike 1 ravna kašika
  • 10 g mešavine suvog povrća vegeta, 1 ravna kašika
  • 3 g mlevene slatke paprike manje od pola kašičice
  • Prstohvat mlevenog bibera
  • 3-4 kašike ulja po izboru maslinovo ili suncokretovo

Posuđe

  • Pleh za pečenje
  • Papir za pečenje (ili blago nauljen pleh)
  • Velika činija
  • Cediljka ili kuhinjska krpa za sušenje
  • Kašika ili špatula

Method
 

  1. Priprema krompira:
    Oljuštite krompir i isecite ga na veće kocke ili kriške. Stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji 5 minuta da ispusti skrob.
  2. Priprema začina:
    U velikoj činiji pomešajte palentu, so, vegetu, papriku i biber. Ova suva mešavina daće krompiru savršen hrskavi sloj.
  3. Sušenje krompira:
    Procedite krompir i potpuno osušite kuhinjskom krpom ili ubrusima – vlažan krompir neće lepo hrskati.
  4. Paniranje:
    Stavite krompir u činiju sa začinima i palentom. Dobro promešajte da svaki komad bude obložen suvom mešavinom.
  5. Dodavanje ulja:
    Prebacite začinjeni krompir na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte uljem i još jednom promešajte direktno na plehu.
  6. Pečenje:
    Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 40 minuta. Nema potrebe da krompir mešate tokom pečenja.
  7. Serviranje:
    Poslužite odmah dok je vruć i hrskav, uz umak po izboru.

Video

Beleške

  • Još više teksture: Dodajte 1 kašiku griza ili 2 kašike panko prezli u začinsku mešavinu.
  • BBQ ukus: Umešajte 2 g dimljene paprike, 1 g kima i prstohvat braon šećera.
  • Mediteranski stil: Dodajte suvi beli luk, origano i limunovu koricu.
  • Biljna aroma: Suvi peršun i majčina dušica pojačavaju svežinu.
  • Zagrejani pleh: Stavite pleh s malo ulja da se zagreje pre dodavanja krompira – dodatna hrskavost zagarantovana.
  • Umami efekat: Pospite parmezanom ili prehrambenim kvascem pred kraj pečenja.
  • Kiselkasti finiš: Nekoliko kapi limunovog soka ili sirćeta po pečenju i listići soli za osveženje.
  • Aromatična so: Kombinujte krupnu so, dimljenu papriku i limunovu koricu za finalni touch.