Zagrejte rernu na 200°C i obložite pleh papirom za pečenje.
Pripremite tikvice: Operite ih, presecite po dužini i izdubite sredinu kašikom. Ostavite zid debljine oko 8–10 mm.
Posolite unutrašnjost tikvica prstohvatom soli i okrenite ih licem nadole na papir 5 minuta da puste vodu. Zatim ih pažljivo osušite papirnim ubrusom.
Napravite nadev: U posudi pomešajte izmrvljen sir, pavlaku, jaje, beli luk, peršun i biber. Mešajte dok ne dobijete kremastu smesu.
Poređajte i napunite tikvice: Premažite ih tanko maslinovim uljem, napunite nadevom do ivica i odozgo rasporedite narendan kačkavalj.
Pecite 20–25 minuta na srednjoj rešetki, dok tikvice ne omekšaju, a sir odozgo porumeni. Po želji uključite grill poslednja 2 minuta za zlatnu koricu.
Ostavite 5 minuta da se slegnu pre serviranja. Poslužite uz laganu salatu ili jogurt-dresing.