Etno restoran uvek je najbolji izbor kada želite spoj domaće kuhinje, toplog ambijenta i osećaja kao da ste na porodičnom ručku daleko od gradske gužve.

Etno restoran ili Fine Dining – Šta biraju Beograđani?

Beograd je grad u kojem se na istom bulevaru može naći i kafana sa mirisom domaće supe i luksuzni etno restoran u kojem se jela služe kao mala umetnička dela.

Tradicija i moderna gastronomija ovde stoje rame uz rame. Na meniju se često nađu sočne ćufte u sosu, teletina ispod sača, sveže salate i kolači

Pitanje koje mnogi Beograđani postavljaju pred nedeljni ručak ili važan događaj jeste: “etno restoran ili fine dining?”.

Odgovor često zavisi od prilike, ukusa i atmosfere koju tražite.

Etno restoran Mirovica – domaća kuhinja i beg iz grada

Na obodu Beograda, u Boleču, nalazi se Etno restoran Mirovica. Prostor može da primi više od 250 gostiju, a posebnu draž daje bašta okružena zelenilom. Mirovica je sinonim za porodične ručkove, proslave i trenutke kada bežimo od gradske gužve.

Gostima se dopada što se sve priprema po domaćim receptima – od supe koja podseća na nedeljne ručkove kod bake, do mesa sa roštilja i jela iz rerne. Ljudi pišu da osoblje ima prijateljski pristup, a ambijent miriše na staru kuću sa dvorištem. Upravo to je razlog zašto mnogi biraju Mirovicu za nedeljni ručak ili svadbarsko veselje.

Porodični lanac Zavičaj – šest adresa, isti duh

Restorani Zavičaj su već godinama simbol tradicionalnog ukusa u glavnom gradu. Ono što ih razlikuje jeste to što ih ima čak šest širom Beograda, od Balkanske ulice i Skadarlije, preko Zvezdare i Sajma, do Novog Beograda i etno imanja u Vraniću.

Svaka lokacija ima posebnu čar. U Balkanskoj se hvali goveđa čorba, u Skadarliji atmosfera tamburaša, na Zvezdari roštilj, dok Etno imanje u Vraniću nudi sportske terene i veliko dvorište za decu. Gosti pišu da je hrana autentična i obilna, a čorbe i prebranac stalni favoriti. Zavičaj je pravi izbor kada želite sigurnost domaće kuhinje u različitim delovima grada.

Restoran Tradicija – stari ukusi u novom ruhu

Na Dorćolu se nalazi restoran Tradicija, koji u nazivu nosi suštinu svoje ponude. Teletina ispod sača i domaće salate najviše se izdvajaju. Ono što ga čini zanimljivim jeste pokušaj da se stari recepti predstave na moderan način.

Jedan od specijaliteta koji gosti spominju jesu ćevapi posluženi na testu bureka! Nesvakidašnja kombinacija koja oduševljava većinu. Ambijent je elegantan, ali toplina domaće kuhinje nije izgubljena. To je mesto gde staro i novo koegzistiraju u punom skladu.

Ruski Car – istorija na tanjiru

U samom centru grada, u zgradi koja je spomenik kulture, smešten je restoran Ruski Car. Još od 19. veka bio je okupljalište umetnika, pisaca i boema. Danas kombinuje eleganciju prošlog vremena sa modernom gastronomijom.

Na meniju su grašak čorba, riblji specijaliteti i razni roštilji, dok recenzije posebno hvale kolače, naročito orahnjaču. Gosti pišu da osećaj boravka u ovom prostoru nadmašuje sam obrok, zidovi pričaju priče o Beogradu kakav je nekada bio.

Salon 1905 – umetnost fine dining iskustva

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Salon 1905 (@salon_1905)

Salon 1905 je jedan od najpoznatijih fine dining restorana u Beogradu. Nalazi se u zgradi Geozavoda, jednoj od najlepših građevina u gradu. Enterijer je raskošan, sa mermernim stubovima i kristalnim lusterima.

Ovde se služe degustacioni meniji u nekoliko koraka, uz pažljivo birana vina. Gosti pišu da je svaki tanjir poput umetničkog dela, a usluga na nivou najboljih evropskih restorana. Za romantične večere i posebne prilike Salon 1905 je mesto koje impresionira već na prvi pogled.

Magellan – moderan luksuz Novog Beograda

Na Novom Beogradu, restoran Magellan nudi spoj modernog enterijera i internacionalne kuhinje. Zanimljivo je da se često opisuje kao “skriveni dragulj” jer nije u centru grada, ali privlači one koji traže elegantan ambijent i vrhunsku uslugu.

Recenzije naglašavaju kvalitet ribe i morskih plodova, ali i pažljivo odabrana vina. Magellan je fine dining u pravom smislu reči, mesto gde se cena opravdava atmosferom i gastronomijom.

Zaključak:

Beograd nudi podjednako snažna iskustva i u etno i u fine dining restoranima. Ako želite supu koja podseća na detinjstvo, birajte Mirovicu, Zavičaj ili Tradiciju. Ako tražite eleganciju i gastronomsku inovaciju, Ruski Car, Salon 1905 ili Magellan – pružiće vam doživljaj za pamćenje.

Na kraju, sve zavisi od vašeg ukusa i prilike. Jedno pravilo je univerzalno – rezervišite unapred. Nedeljni ručkovi i večernji termini u ovim restoranima brzo se popune, a jedino gore od neodlučnosti je da ostanete bez stola kada ste već spremni za gastronomski užitak.

Radiša

Radiša

Radiša živi kraj obale Dunava, prati ritam grada i beleži svakodnevne zgode. Njegove reči spajaju iskustva i savete za lakši život.

Još od autora

Grilovana paprika punjena sirom

Najbolji recept za grilovanu papriku sa sirom i začinskim biljem

Parče slane torta sa hlebom na tanjiru

Slana torta od hleba – recept za svečani sto